Adressen

Hoofdvestiging en postadres Houkesloot Toelevering B.V.

Tingietersstraat 8
8601 WJ Sneek

Tel: 0515 - 23 80 20
E: toelevering@houkesloot.nl

Bezoekadres en postadres Timmerfabriek Houkesloot B.V.

Tingietersstraat 8
8601 WJ Sneek

Tel: 0515 - 23 80 20
E: toelevering@houkesloot.nl

Bezoekadres en postadres Houkesloot Prefab B.V.

Newtonweg 2
8912 BD Leeuwarden

Tel: 0515 - 23 80 20
E: toelevering@houkesloot.nl

Downloads & Contact

Zonnepark Houkesloot Prefab geopend

Energie voor 1750 huishoudens

Het zonnepark wekt energie op voor 600 huishoudens. Met de energie die opgewekt wordt door de windmolens die eerder geplaatst werden, is dit wind- en zonpark goed voor energie voor 1750 huishoudens. De totale CO2-uitstoot van de huishoudens is helaas nog zo groot dat er nog een lange weg te gaan is om helemaal energieneutraal te worden.


Eerste zon- & windpark in Nederland

Enkele jaren geleden werden 2 windmolens geplaatst op het terrein van Houkesloot. Nu daar een zonnepark bijgekomen is, is dit het eerste project in Nederland waar zon en wind gecombineerd worden op één locatie. De windmolens waren bij installatie al voorbereid op de aanleg van een zonnepark. Daardoor kunnen zon en wind gebruik maken van één centrale netaanslutiing. Deze komt samen in het transformatorstation in Leeuwarden. Deze unieke combinatie levert een stabielere en betere energievoorziening, dat weer zorgt voor een beter balans op het openbare elektriciteitsnet.

Minder omvormers en lagere kostprijs

Er is in dit zonnepark gebruik gemaakt van 275 WattPiek PV-panelen. Dat is op dit moment de economisch meest voordelige investering in PV-panelen. Bij dit zonnepark is voor het eerst in Nederland gebruik gemaakt van omvormers van Schneider Electric. Voor Schneider is dit een eerste stap op de Nederlandse markt, waar ze zeer zeker verder mee zullen gaan. Er is een ontwikkeling dat de omvormers steeds meer vermogen om kunnen zetten in kleine behuizingen. Deze techniek maakt grote stappen, waardoor voor grotere zonneparken minder omvormers nodig zijn en de kostprijs van de panelen lager wordt.


Gasloze toekomst voor Houkesloot Prefab

De frames waarop de pV-panelen staan zijn gemaakt door Mannen van Staal. Een lokale speler (op steenworpafstand van het zonnepark gevestigd) die door het gebruik van heel veel stalen buispalen ervoor heeft gezorgd dat er geen zware fundatie nodig was in de drassige ondergrond aan de Newtonweg. De productielocatie van Houkesloot Toelevering maakt voor 100 procent gebruik van deze duurzaam opgewekte energie. In de windmolens zitten speciale transformators die de stroom rechtstreeks naar de fabriek van Houkesloot brengen. In deze fabriek wordt gebruik gemaakt van de modernste warmtepomptechniek om de stalen mallen te verwarmen waarmee kwalitatief hoogwardige prefab betonelementen worden geproduceerd. Op deze manier is er een alternatief gevonden voor het gebruik van gas, waarmee ook Houkesloot zich heeft voorbereid op een gasloze toekomst.

In Leeuwarden op deze locatie is een unieke samenwerking ontstaan, een schoolvoorbeeld voor rendabale duurzame energie, die direct lokaal gebruikt wordt voor industrieel bouwen; het bouwen van de toekomst.