Adressen

Hoofdvestiging en postadres Houkesloot Toelevering B.V.

Tingietersstraat 8
8601 WJ Sneek

Tel: 0515 - 23 80 20
E: toelevering@houkesloot.nl

Bezoekadres en postadres Timmerfabriek Houkesloot B.V.

Tingietersstraat 8
8601 WJ Sneek

Tel: 0515 - 23 80 20
E: toelevering@houkesloot.nl

Bezoekadres en postadres Houkesloot Prefab B.V.

Newtonweg 2
8912 BD Leeuwarden

Tel: 0515 - 23 80 20
E: toelevering@houkesloot.nl

Downloads & Contact

Houkesloot levert luchtdicht casco Harlingen

Luchtdichte woningen met EPC-waarde 0,13

In opdracht van Aannemingsmaatschappij Friso levert Houkesloot de complete prefab casco’s van 110 woningen in Plan Zuid Harlingen. De casco’s zijn voorzien van beton met houten kozijnen in een aflakverfsysteem en HR++-beglazing. Tijdens een recente meting van Thermodicht scoorden de woningen een Qv,10-waarde van 0,13.

In het ontwerp van EPG-bereking van deze woningen is een infiltratiewaarde van 0,300 dm3/s/m2 aangehouden. Nu blijft echter uit de praktijkmetingen dat de gemeten woningen een infiltratiewaarde scoren van gemiddeld 0,13 dm3/s/m2. Met andere woorden een perfecte luchtdichtheid.

De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) geeft aan hoe energie-efficiënt een nieuw gebouw is. Hoe luchtdichter het gebouw is, des te lager de energieprestatiecoëfficiënt wordt. Op dit moment geldt, op grond van het Bouwbesluit, een EPC voor nieuwe woningen van 0,4. Marten van der Wier, hoofduitvoerder van Friso: “Tijdens de aanbestedingsfase heeft Friso o.a. een infiltratiewaarde (Qv10) van  0,300 dm3/s/m2 aangeboden. Uit de meting is gebleken dat we hier ruim onder zitten. Dit is een geweldig resultaat en daar zijn we trots op.

Luchtdicht bouwen? Kies voor prefab!

De woningen bestaan uit een geprefabriceerd casco waar traditioneel metselwerk op de bouwlocatie wordt aangebracht. “In Leeuwarden heeft Houkesloot  de binnenschil inclusief de isolatieplaat gemaakt. Daarbij hebben we goed gelet op de details. De luchtdichting wordt verkregen door geteste details toe te passen. Doordat de geteste situatie met zorg in de fabriek wordt toegepast is zo’n lage luchtdichtheidswaarde prima te behalen”, vertelt bedrijfsleider Erik Zeilstra van Houkesloot Prefab. ”Natuurlijk moet ook bij de assemblage op de bouwplaats goed gelet worden op de details. Doordat we nauw samenwerkten met de mannen van Friso hebben we een topprestatie geleverd. Een verbetering van 67% ten opzichte van de norm is een resultaat waar we erg blij mee zijn.”

Het project in Harlingen

In Plan Zuid Harlingen bouwt Aannemingsmaatschappij Friso, in opdracht van de Bouwvereniging 110 woningen; zowel grondgebonden woningen als appartementen. Alle woningen worden duurzaam en luchtdicht gebouwd. Een groot deel van de grondgebonden woningen is levensloopbestendig en kan voorzien worden van bijvoorbeeld een traplift.

Contact: Wilt u meer weten over luchtdicht bouwen? Aarzel dan niet en neem contact op met Erik Zeilstra. Hij is bereikbaar via: 0515 - 23 80 20